Lægeliv, graviditet og barsel

Mød en intro i “Thoraxkirurgi”

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag? 

  • Vi skal hører om Thoraxkirurgi, et speciale hvor operationstiden er helt i top. Med massere af teknisk krævende procedurer og oftest korte patientforløb.

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

  • Jeg er færdig med min intro uddannelse og går nu og venter på en hoveduddannelse.

Hvorfor valgte du lige dette speciale? 

  • Jeg har altid været interesseret i thoraxkirurgien og selv om jeg været rundt at snuse til mange andre specialer er det altid det jeg er vendt tilbage til. Jeg er stor fan af de mange timer på OP selv om det også kan være hårdt. Det er et meget tekniks speciale med meget mikrokirurgi og præcisions arbejde og det syntes jeg er vildt spændende. 

Hvad er de positive aspekter ved specialet?

  • Specialet er fyldt med korte patientforløb, hvor vi på kort tid kan gøre en kæmpe forskel for patienten og forbedre deres livskvalitet eller kurerer deres maligne lidelse med en operation. Det elektive er krydret med lidt af det akutte som i nogle tilfælde kan være hyperakut, så der er både stille og rolige dage samt dage hvor det hele skal gå lidt stærkt for at få patienterne igennem forløbet og godt ud på den anden side.

Hvad er de negative aspekter? 

  • Mange af vores patienter er rigtig syge og det betyder at der desværre også nogle der ikke klarer sig igennem en operation. Hvilket kan være rigtig tungt at stå med. Der er også nogle lange og hårde dage da operationerne er lange og derfor kan det være fysisk krævende arbejde.

 

Vagtbyrde?

  • Da det er et lille speciale er der naturligvis i del vagtarbejde, men belastningen i vagterne er ikke så høj som den kan være i andre specialer, så der føles måske ikke så hårdt at have mange vagter.

Patientgruppen? 

  • Vi befinder os helt klart i den ældre del af befolkningen og i en gruppe som ofte har en del co-morbiditeter. Når det så er sagt så skal man være i rimelig god stand for at kunne tilbydes en operation og det er derfor rimelig velfungerende og selvhjulpne patienter, men en høj grad af compliance vi har med at gøre. 

Hvordan er hovedudannelsesmulighederne?

  • Hvis man er villige til at vente på det er der gode muligheder for at få en HU. Der er 3 uddannelser på landsplan om året så det er ikke mange, men der er oftest ikke så mange om buddet.

Er forskning et ”krav”?

  • Ift. Intro’en er det ikke et krav, men til HU lægges der stor vægt på forskning så det er helt klart en fordel at have noget på CV’et, men det behøver ikke være en phd.

Hvordan varierer arbejdet? 

  • Da vi er et behandlende men ikke diagnosticerende speciale, er der ikke så meget ambulant arbejde, så man bruger mest sin tid på OP og så selvfølgelig stuegang og konferencer når man bliver speciallæge. 

Hvordan tror du specialet vil udvikle sig i fremtiden? 

  • Der har i mange år været en skrøne om at thoraxkirurgien er et døende speciale, men faktum er at vi lever længere og dermed er mere tilbøjelig til at udvikle cancer og hjertekar sygdomme, og vi behandler stadig svære og svære cases så der vil altid være brug for thoraxkirurgi. De sidste 5 år er produktionen på både klassisk thorax og hjerte siden steget.

Hvorfor skal man vælge Thoraxkirurgi?

  • Hvis du er til mange og lange operationer, men korte patent forløb så er thoraxkirurgi lige noget for dig. Der er mange tekniske aspekter af specialet man kan fordybe sig i.

Thoraxkirurgi – hvordan?

  • Intro 1 år + HU 5 år

Link til beskrivelse af introduktionsuddannelsen 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lægeliv, graviditet og barsel