Liste over afdelinger der bruger lægevikarer

“Mød en intro” i Radiologi

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag? 

Radiologi er et paraklinisk speciale, hvor patientkontakten er begrænset men stadig kan være en naturlig del af hverdagen. Radiologi beskæftiger sig med modaliteterne konventionel røntgen, CT, MR og ultralyd og radiologen tolker billeder frembragt ved disse modaliteter til at stille den korrekte diagnose. Ultralyd kan endvidere bruges både diagnostisk og terapeutisk ved intervention såsom drænanlæggelse. 

Radiologi kan fascinere og udfordre. Det kan være hårdt men også sjovt. Først og fremmest er det spændende. 

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Jeg er sidst i min introstilling. Jeg startede 1. marts 2019 og slutter 29. februar 2020. 

Hvorfor valgte du lige dette speciale? 

Jeg havde haft – synes jeg selv – flair for specialet siden studietiden. Så jeg synes det var spændende. Under 1. del af KBU blev vi introduceret til afdelingen og specialet og jeg tog et fokuseret ophold på en uges varighed. Da jeg kom i praksis i KBU brugte min tutorlæge ultralyd og det fik jeg også i hænderne. Så tænkte jeg at jeg ville søge en introstilling for at lære mere om specialet og især ultralyd. 

Hvad er de positive aspekter ved specialet?

Der er tid til fordybelse. Vagtbelastningen er ikke så hård. Der er altid umiddelbar og grundig supervision. Mesterlære er i højsædet. Arbejdsvilkårene er optimale. Der er mulighed for at dyrke ”håndværket” ved at blive lært op i invasive procedurer. 

Hvad er de negative aspekter? 

Der er begrænset patientkontakt. 

Vagtbyrde?

Der er vagt indtil 21.30 alle dage. Det vil sige man har dagstjeneste indtil 15.00 og derefter vagt men bagvagt (overlæge) på 30 minutters tilkald. I Hjørring tager radiologer fra Sydney i Australien over og beskriver akutte CT-scanninger fra 22.00 til 7.30 mens vi ligger og sover i vores egen seng ☺ 

Patientgruppen? 

ALLE. Vi beskriver billeder af unge og gamle med alle problemstillinger. Røntgen thorax, CT Cerebrum eller røntgen albue? You name it! 

Hvordan er hovedudannelsesmulighederne?

Overordnet gode! Det kan dog være nødvendigt med lidt mere erfaring fx fra en intro nr. 2 eller uklassificeret. 

Er forskning et ”krav”?

Nej. 

Hvordan varierer arbejdet? 

For mig som introlæge i Hjørring var de første 9 måneder meget forudsigelige. Dagtjeneste fra 7.30 til 15.30 alle hverdage. Ingen vagt. Her bliver man dog gjort klar til vagt ved at beskrive en masse CT-scanninger og der er et fokuseret forløb med ultralyd inklusiv Dansk Ultralyds Diagnostisk Selskab (DUDS) kursus i Basal Ultralyd på Herlev Hospital. Derefter er der ca. vagt én gang ugentligt med hviledag efter vagt dagen efter. 

Hvordan tror du specialet vil udvikle sig i fremtiden? 

Specialet er i rivende udvikling og selvom kunstig intelligens (AI) har sit indtog så vil det aldrig kunne erstatte en radiologs øjne ☺ 

Hvorfor skal man vælge radiologi? 

Du skal vælge radiologi hvis du vil kaste dig ud i et paraklinisk speciale hvor du kan beholde patientkontakt samtidig med at undgå det ræs og stress der kan være i et klinisk speciale. 

Radiologi – hvordan?

Intro 1 år + HU 4 år. 

https://www.videreuddannelsen-nord.dk/introduktionsuddannelse/specialer/diagnostisk-radiologi/

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Liste over afdelinger der bruger lægevikarer