"Mød en intro" i abdominal kirurgi

“Mød en intro” i anæstesi

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag?

Anæstesi. En god kombination af teoretisk medicin i form af viden om organsystemerne, fysiologi og farmakodynamik, samt praktisk medicin med udførelse af invasive procedurer. Og så er der selvfølgelig alt det akutte, som kræver systematisk tænkning og hurtig beslutningstagen.

 

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Jeg er halvvejs igennem min introduktionsstilling i anæstesi, som varer 12 måneder i alt. Jeg har været læge i knapt 3 år.

 

Hvorfor valgte du lige dette speciale?

Jeg har egentlig altid troet, jeg skulle være kirurg. På medicinstudiet i Odense, hvor jeg er uddannet, havde vi hverken klinikophold i anæstesien, eller decideret undervisning i anæstesi, derfor er det aldrig rigtig et speciale,  jeg har tænkt så meget over. Efter KBU’en gennemførte jeg Forsvarets Reservelægeuddannelse, og her blev vi præsenteret for dele af det anæstesiologiske speciale, især det præhospitale. Det syntes jeg var mega spændende, derfor besluttede jeg at søge intro i anæstesi, for at lære de andre dele af specialet at kende.

 

Hvad er de positive aspekter ved specialet?

S-U-P-E-R-V-I-S-I-O-N. I dette speciale får man ikke lov til at lave noget uden supervision, med mindre de er helt trygge ved dig – og selv dér, tilbyder de alligevel supervision for lærings skyld. Det alsidige arbejde! Man ser ALLE patientkategorier og alle slags operationer (hvilket er helt unikt for specialet). Og så synes jeg at procedurerne er fede – elsker “håndværket”. Det er en god balance mellem en masse teoretisk og lidt praktisk arbejde. Og man bliver super god til at ultralydsscanne og stikke, hvilket man kan tage med sig videre i nærmest hvilket som helst andet speciale, skulle man have lyst til at prøve kræfter med noget andet!

Og så er jeg personligt bare helt vildt med det akutte, især traumerne. Men de medicinske nødkald og hjertestoppene er også virkelig spændende – det er fedt at lave systematiske gennemgange, behandle på det umiddelbare, revurdere og se hvordan patienterne retter sig!

 

Hvad er de negative aspekter?

Jeg kan mærke,  at jeg savner diagnostikken lidt. Vi har meget kort kontakt med patienterne, og vi følger dem ikke rigtigt i deres forløb, som i andre specialer. Dog er der i intensiv-delen af anæstesien masser af diagnostik og patientforløb, men jeg har kun et to ugers ophold på intensiv i min intro. I hoveduddannelsen får man længere forløb på intensiv.

Anæstesien kan også være et lidt ensomt speciale, da man ofte er meget rundt i huset på egen hånd, og ofte er alene i vagterne med en bagvagt. Derfor er det vigtigt at fokusere på et godt sammenhold, holde nogle yngre læge møder og lave noget socialt, så man har nogle at snakke med om de hårde og svære ting!

 

Vagtbyrde?

Jeg har aften-nattevagt (17 timer) ca. 3-4 gange om måneden, så det er ganske overkommeligt. Det er ca. det samme hos mine introkollegaer på de andre sygehuse. Anæstesien er godt normeret med introstillinger, da der næsten aldrig er ubesatte stillinger nogen steder, pga. så mange ansøgere.

 

Patientgruppen?

ALLE patienter!! Som i ALLE. Alt fra fuldstændig sunde og raske mennesker, der er kommet galt afsted, og skal opereres for f.eks. en brækket arm, til multimorbide, mega syge mennesker fra intensiv, som ligger sederet på respirator og kører max på pressorstoffer. Alt fra små babyer og børn til gamle mennesker. Alt fra narkomaner til gravide, fra psykpatienter til folk med mild hypertension som det eneste, osv.osv..

 

Hvordan er hovedudannelsesmulighederne?

Det er meget svingene fra region til region, og fra ansøgningsrunde til ansøgningsrunde. Ved seneste runde i Region Syd, fik næsten alle ansøgere HU. Det samme gjorde sig gældende for Region Sjælland+Hovedstaden et år tilbage, men så ved sidste ansøgningsrunde var der over tredobbelt så mange ansøgere som stillinger, så det svinger meget. Jeg er ikke helt klar over mulighederne i Region Midt og Nord. Men der burde generelt være gode muligheder, og langt de fleste der får HU har ikke en PhD! Så man skal ikke lade sig afskrække af rygter!

 

Er forskning et ”krav”?

De ser gerne at man har en eller anden form for erfaring med forskning, både ved ansættelse i intro og HU. Jeg har én publiceret artikel som førsteforfatter (mit kandidatspeciale), og det var de fint tilfredse med, ved ansættelsen i min intro. Det er absolut ikke et krav at have en PhD, men man får nok desværre ikke HU, uden at have noget som helst forskningsmæssigt på CV’et.

 

Hvordan varierer arbejdet?

Man har forskellige funktioner fra dag til dag, som skifter mellem bedøve-læge (man starter stuer og præ’er patienter), forvagt (man går til hjertestop, traumer, medicinske nødkald og laver procedurer) og stuelæge (man sidder inde på stuen og kører anæstesien). Og så er der forvagt i aftennattevagt, hvor man laver alt der nu skal laves 😉

 

Hvordan tror du specialet vil udvikle sig i fremtiden?

Det er svært for mig at sige, kun et halvt år inde i introen😅Men så længe folk skal opereres er der behov for anæstesi!

 

Hvorfor skal man vælge anæstesi?

Hvis man er til det akutte hvor der skal tænkes og handles hurtigt, men samtidig kan lide at nørde medicin og kroppens fysiologi, skal man klart vælge anæstesi!

 

Anæstesi – hvordan?

Intro 1 år + HU 4 år

Link til intro planer: http://www.dasaim.dk/uddannelsesudvalget/introduktionsuddannelse/

 

 Forfatter:

Elizabeth

30 år, introlæge i anæstesi på Slagelse Sygehus

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Mød en intro" i abdominal kirurgi