Forskningen

“Mød en intro” i infektionsmedicin

Hvilken type speciale skal vi høre om i dag?

Et internmedicinsk speciale: Infektionsmedicin. 

Bred intern medicin med fokus på infektioner i alle tænkelige organsystemer. 

 

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Næsten færdig – jeg har lige præcis 2 dage til jeg afslutter min introstilling.

 

Hvorfor valgte du lige dette speciale?

Jeg synes CNS-infektioner er super spændende, så derfor faldt valget på infektionsmedicin. Derudover var der mulighed for at arbejde med akut dårlige patienter, men også komplicerede og længerevarende patientforløb.

 

Hvad er de positive aspekter ved sepcialet?

Muligheden for at følge en patient i længere tid – både på sengeafsnittet og i ambulatoriet. Vores patienter er ofte indlagt i længere tid, så man har mulighed for at gå stuegang på den samme patient flere dage i streg. Derudover har nogle af dem ambulant opfølgning, hvor man har mulighed for at se dem igen. Det er dejligt, at man som introlæge både laver forundersøgelser, men også ser patienterne til opfølgende kontrol. 

Jeg synes derudover, at man bliver god til at tænke differentialdiagnotisk. Infektioner kan jo sætte sig alle steder, så der kan være symptomer fra alle organsystemer. Og det er jo altid vigtigt at overveje, om det kunne være noget andet. Jeg synes især at feber uden kendt fokus er spændende at være med til at udrede.

 

Hvad er de negative aspekter ved specialet?

Nogle gange kan jeg godt savne en helt almindelig pneumoni eller urinvejsinfektion. Patientforløbene er ofte langvarige og komplicerede, hvilket både er super spændende og udfordrende, men også kræver et godt overblik og tid til at sætte sig ind i. 

 

Vagtbyrde?

Som introlæge på OUH har jeg vagter i Fælles Akutmodtagelse (FAM). Her indgår man i forvagts- og mellemvagtslaget. Jeg har ca. 2-3 nattevagter om måneden og 2-3 dagvagter. 

 

Patientgruppen?

På sengeafdelingen primært ældre, men vi ser alle aldersgrupper. I ambulatoriet er det lidt mere varierende. Vi ser folk fra alle samfundslag og samfundsgrupper – lige fra den hjemløse til direktøren. Vi har derudover en del sårbare patienter som f.eks. indsatte i fængslerne, stofbrugere, flygtninge og indvandrere. 

 

Hvordan er hoveduddannelsesmulighederne?

På nuværende tidspunkt ganske gode. Infektionsmedicin har indtil for nylig været et meget søgt speciale og det har heddet sig, at man skulle have en ph.d. for at få en hoveduddannelse.  Ifølge tal fra Fadls ”De 38 specialer” var der i 2014/2015 38 ansøgere til 9 hoveduddannelsesstillinger, hvoraf 40 % havde en ph.d.. Sådan har det ikke været den seneste tid. Der har både været ubesatte stillinger i Region Midt/Nord, Region Syddanmark og ifølge rygtet også på Sjælland. Hvad årsagen er ved jeg ikke, men jeg gætter på, at der er et fald i antal ansøgninger efter først forlængelse af 4 års reglen og siden ophævelse af 6 års fristen. 

 

Er forskning et krav?

Forskning vægtes generelt højt og hvis man har intentioner om at blive i specialet forventes det, at man deltager i forskningsarbejdet på afdelingen.

 

Hvordan varierer arbejdet?

Som introlæge er vi delt mellem Infektionsmedicinsk Afdeling og FAM. Det hedder sig, at fordelingen er 50/50, men jeg synes generelt, at jeg har haft mere tid på Infektionsmedicinsk Afdeling end i FAM. I FAM er det selvfølgelig vagtarbejde. På Infektionsmedicinsk Afdeling består arbejdet af stuegang og ambulatorie.

 

Hvordan tror du specialet vil udvikle sig i fremtiden?

Infektionsmedicin er stadig et forholdsvist ungt speciale med store udviklingsmuligheder. Jeg tror fortsat, at der vil være et stort behov for infektionsmedicineren. Ikke mindst i en fremtid hvor resistens er et stigende problem. Der er stor udvikling i mængden af behandlingsmuligheder og kvaliteten af disse. Der er f.eks. sket massive fremskridt i behandlingen af HIV og AIDS, og vi kan nu kurere hepatitis C i løbet af 8-12 uger. På baggrund af dette er et af afdelingens store fokusområder at udrydde hepatitis C i Region Syddanmark. Jeg ser derudover et potentiale i udvikling af indvandrermedicin – i Odense har vi allerede en Indvandrermedicinsk Klinik, hvor der er mulighed for at tage hånd om lige præcis de problemstillinger/tilstande, man kan slås med som indvandrer.

 

Hvorfor skal du vælge infektionsmedicin?

Hvis du elsker at lege detektiv, nyder jagten på det sjældne og eksotiske, værdsætter muligheden for udlandsophold, vil arbejde med flere forskellige organsystemer, kan li’ både akutte og kroniske problemstillinger samt komplicerede patientcases med mulighed for at samarbejde på tværs af flere specialer, så er infektionsmedicin lige noget for dig.

 

Infektionsmedicin – hvordan?

1 års introstilling + 5 års hoveduddannelse, hvoraf 3 måneder foregår på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling og 3 måneder i udlandet på tropemedicinsk kursus.

Links:

Målbeskrivelse for introstilling i intern medicin

Målbeskrivelse for introstilling i infektionsmedicin

Infektionsmedicinsk Selskab

 

Forfatter:

Christine

Introduktionslæge i infektionsmedicin 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forskningen