"Stressen"

“Mød en intro” i almen medicin

Almen medicin

Uddannelsesforløb

  • Introduktionsstilling: 6 måneder (KBU med almen medicin) eller 12 måneder (KBU uden almen medicin)
  • Hoveduddannelsesstilling:  4,5 år (6 måneder i stampraksis –  30 måneder på sygehus* – 6 måneder i stampraksis – 12 måneder i anden praksis) 

*medicinsk, kirurgisk, gyn/obs, pædiatrisk, psykiatrisk

 

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag?

Det bredeste speciale, nemlig almen medicin!

 

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Jeg er netop startet i introduktionsstilling i Lægehuset i Rødekro i Sønderjylland.

Forinden var jeg i klinisk basisuddannelse på Ortopædkirurgisk Afdeling på Aabenraa Sygehus og derefter i almen praksis i Bylderup Bov.

Planen er at søge hoveduddannelse i Almen Medicin med start fra marts 2020.

 

Hvorfor valgte du lige dette speciale?

Samtlige specialer under studiet fangede min interesse og både lægevikariat på Neurologisk Afdeling samt KBU på Ort.Kir var begge meget spændende. Men undervejs savnede jeg de andre specialer og især den tætte relation og det brede billede af patienten, som lægen får igennem praksislivet.

Mit valg af specialet skyldes min forkærlighed for alle specialer!

 

Hvad er de positive aspekter ved specialet?

Bedre arbejdstider fås stort set ikke i vores felt – hvis man altså er til arbejde i hverdagene, fri i weekender/helligdage og hjemme til aftensmad hver dag!

Man får en tæt relation til en hel familie og ofte flere generationer igennem ens konsultationer og det er generelt et fantastisk alsidigt arbejde med alt fra snak om p-piller, børneundersøgelse, kontrol af blodtryksmedicin og endda også et tæt samarbejde mellem pårørende og patienten, hvis der er tale om et terminalt forløb. Jobbet indeholder alt det bedste fra alle specialer.

Og når man ”arbejder” indenfor alle specialer, så kræver det hele tiden at man holder sig opdateret ift. medicin, pakkeforløb osv! Man skal hele tiden udvikle sig.

Forskning er absolut også en mulighed indenfor feltet:

Forskningsenheden for Almen Praksis er en organisation der eksisterer i alle de fire store byer i Danmark og har talrige projekter kørende hele tiden. Savner man de akutte patienter, er der mulighed for at tage kørende lægevagter i regionen!

 

Hvad er de negative aspekter?

Når man ikke arbejder i weekender eller helligdage, skal man til gengæld arbejde alle hverdage fra 8-16, nogle dage lidt kortere og andre lidt længere. Man har ikke de enkelte fridage i hverdagene, hvor man kan ordne praktiske ting, tage til frisør eller tandlæge – så der skal planlægges lidt ekstra godt, hvis man skal nå det i hverdagene!

Selvom det er mere almindeligt nu at have laboranter og sygeplejersker ansat i praksis, er der ikke det store fællesskab og mulighed for sparring som på en afdeling på sygehuset, hvor der kan være mellem 50-100 ansatte!

 

Vagtbyrde?

Ingen vagtbyrde – til gengæld kræves det, at man deltager på lige fod med andre praktiserende læger på et ”hold” hvor man dækker lægevagterne rundt omkring i landet fra kl.16 og indtil næste morgen. Dette foregår som kørende lægevagter samt vagtlæge, hvor man har en konsultation med patienterne i et lokale på sygehuset eller andet sted. Dette gælder både hverdage, weekend og helligdage!

 

Patientgruppen?

Alle aldre og køn. Afhængig af placering af praksis kan der nogle gange være en overvægt af ældre og kroniske patienter og andre gange modsat

 

Hvordan er mulighederne for at få hovedudannelse?

Rigtig gode! De fleste steder er der mange stillinger og stor efterspørgsel på yngre almene medicinere.

Ønsker man en HU midt i Storkøbenhavn, er der formentlig andre krav end ”bare” introduktionsstilling i faget, fordi der er så mange om buddet – men søger man lidt bredt, er der ofte god mulighed for at få sådan en stilling.

 

Er forskning et ”krav”?

Heldigvis kan det sagtens lade sig gøre at få en HU uanset forskningserfaring – men alt erfaring tæller godt på CV’et!

 

Hvordan varierer arbejdet?

Variationen ligger i, at det er alle aldersgrupper og alle problemstillinger, der kan præsentere sig på en almindelig arbejdsdag. Arbejdstiden er stort set ens, men jobbet kræver at man reagerer hurtigt hvis patienten pludselig bliver akut dårlig og skal indlægges eller man har en udadreagerende patient mm.

 

Hvordan tror du specialet vil udvikle sig i fremtiden?

Meget tyder på at der bliver en stor mangel på praktiserende læger i løbet af de næste 5-10 år! Desuden bliver der lagt flere og flere opgaver over på de praktiserende læger ift. kontrol af mange kroniske sygdomme, så udviklingen går bestemt i en meget positiv retning for almen medicin.

Overvejer man specialet, skal man ikke tøve med at kaste sig ud i en introduktionsstilling eller HU, hvis man er sikker! 😉

 

Hvorfor skal man vælge Almen Medicin?

Fordi man holder af faste arbejdstider, gode kollegaer, en fin indkomst og gode patientrelationer!

Og fordi man ikke kan vælge noget speciale fra!

 

Relevante hjemmesider:

 Forfatter: Lily, 30 år. Introduktionslæge i almen medicin. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Stressen"