"Mød en HU" i karkirurgi

“Mød en HU” i Klinisk Genetik

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag? 

  • Beskriv her med tillægsord hvad dit speciale kan
  • I klinisk genetik beskæftiger du dig bredt med mange forskellige problemstillinger, så selvom specielt er lille, er det også bredt. Vi rådgiver om at alt fra cytogenetik, kardiogenetik, molekylærgenetik, sansegenetik og onkogenetik. Samtidig er det et af de parakliniske speciale, så en vis indsigt i laboratorie teknik er også muligt at få, og forskning er en essentiel del af specialet.

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Jeg er lige startet i HU.

Hvorfor valgte du lige dette speciale? 

  • Jeg troede egentlig jeg skulle være  pædiater, og arbejde længe uklassificeret i pædiatrien. Efter en phd stilling og efterfølgende post doc på Epilepsihospitalet, hvor jeg forskede i epilepsigenetik, var jeg dog blevet så glad for genetikken, at jeg i stedet valgte den vej. Jeg er fortsat meget forskningsaktiv og -interesseret, og på den måde passer specialet godt til mig. Derudover er det ingen hemmelighed, at et ikke-akut speciale var klart  mere tillokkende end det akutte, som pædiatrien.

Vagtbyrde?

Som det er nu, er der ingen vagter. Altså rent dagarbejde og fri på alle helligdage og weekender. Vi har nogle forskellige vagtfunktioner med vagttelefoner, som vi skiftes til at passe, men også de er kun indenfor almindelig dagtid.

Hvad vægter når man søger intro og HU?

Gerne erfaring fra et relevant speciale, dvs. et af de specialer, som har stort kontaktflade med genetikken. Fx onkologi, pædiatri, kardiologi eller neurologi. Derudover er forskning klart med til yderligere at kvalificere en.

For intro på RH gælder det, at det er en god ide at have været på en besøgsdag i afdelingen.

Er forskning et ”krav”?

Det er ikke et officielt krav, men det spiller en stor rolle i specialet, så dem med forskning på CV’et bliver prioriteret.

Hvordan varierer arbejdet? 

Arbejdet veksler mellem kontorarbejde med forberedelse og opfølgning på patienter, konferencer internt og MDT’er eksternt, samt selvfølgelig ambulatoriearbejdet, hvor man har rådgivningssamtalerne med patienterne. På RH kører vi forskellige rul, så man kan fordybe sig lidt mere i det enkelte subspeciale i en kortere periode, typisk 3 måneder.

Hvordan tror du specialet vil udvikle sig i fremtiden? 

Jeg tror, at genetikken vil få en bredere berøringsflade til de kliniske specialer. Flere og flere sygdomme har en underliggende genetisk ætiologi, og med mere målrettet medicin vil genetikken blive en essentiel del af udredning og på sigt behandling.

Hvorfor skal man vælge xx?

Vælg genetikken, hvis du gerne vil have et ikke-akut speciale med en bred faglig profil, og hvor der er fart på udviklingen og forskningen. Et lille speciale, hvor du skal kan være med til at forme udviklingen. Du skal være god til at kommunikere svære emner til alle typer af patienter, og indstillet på at du selv skal følge patienterne til dørs.

(specialets navn) – hvordan?

Intro 1 år + HU xx antal år

Link til intro/HU planer 

Intro 1 år + HU 4 år (Genetik i 3,5 år og 1/2 udeår på en klinisk afdeling)

Se mere på https://dsmg.dk/uddannelser/speciallaege/uddannelse-i-klinisk-genetik/

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Mød en HU" i karkirurgi