"Mød en intro" i oftalmologi

“Mød en intro/yngre læge” i ortopædkirurgi

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag? 

Introduktionsstilling i ortopædkirurgi på Aalborg Universitets Hospital.

Faktisk skal I ikke kun møde én intro-læge i denne takeover. I kommer til at møde 2 intro-læger, og 3 HU-læger, som er forskellige steder i hoveduddannelsen, for at give jer det bedste indblik i hvilken hverdag, man har som yngre læge indenfor ortopædkirurgien. Hvis I er heldige kommer I også til følge 1 eller 2 af vores speciallæger indenfor traumatologi, som vil fortælle lidt om hvordan livet så er, når man er blevet speciallæge. 

Som intro-læge i ortopædkirurgi i Aalborg er man tilknyttet 4 forskellige sektorer hhv. Traume-, sår-, hånd- og idrætssektoren, hver af en varighed af 3 måneder. På sektor-dagene går vi stuegang, har ambulatorie og er på OP (operations-stue). Udover sektor-dagene har vi selvfølgelig også vagter. I dagtid (8-15.30) er man mellemvagt i skadestuen, hvor ens primære opgave er at supervisere forvagterne og sørge for flow. Når man har aften/natte-vagter (15.30-09.00) hjælper man bagvagten med operationer, supervisere i skadestuen og går behovs-stuegang sammen med bagvagten. 

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Jeg er ca. 2 mdr. inde i mit intro-forløb, men har været på afdelingen i 8 mdr. Startede som uklassificeret i forvagtslaget, da jeg ikke havde noget ortopædkirurgisk erfaring forud for min ansættelse. Efter 3 mdr. som forvagt, blev jeg rykket op i mellemvagtslaget, og startede officielt min intro 1. maj.

Hvorfor valgte du lige dette speciale? 

Jeg havde min KBU på intern medicinsk afdeling i Horsens. Havde egentlig altid tænkt, at jeg skulle gå kirurgi-vejen, men for at få lidt medicinsk erfaring valgte jeg en medicinsk KBU. Det var meget lærerigt, og en erfaring som er rigtig god at have når der skal gåes stuegang, og når vi modtager ortopædkirurgiske patienter i skadestuen, som ikke kun har en ortopædkirurgisk problemstilling. 

Jeg valgte ortopædkirurgien, fordi jeg altid har interesseret mig for bevægeapparatet og har stor interesse for idræt. Ydermere kan jeg godt lide det der quick-fix, man får i kirurgien, fx i skadestuen, når man står overfor et problem og vi kan løse det med samme fx reponerer en lukseret ankel, en colles fraktur, eller løser pt. Problem med en operation.  Og så havde jeg naturligvis en interesse for den kirurgiske finesse, og håndværket der ligger bag.

 

Hvad er de positive aspekter ved din intro?

– God mulighed for læring på sektor-dagene, både på OP og ifm. ambulatorie.

– Man får massere skadestue-erfaring, lærer at håndtere et stort patientflow, og agerer som leder (særligt i vagten).

– Man lærer at arbejde tæt sammen med sine lægekollegaer og ikke mindst sygeplejerskerne. 

– Vi er omgivet af superdygtige kollegaer, som gerne vil lære fra sig, og man kommer hurtigt på OP og får tingene i hænderne.

Hvad er de negative aspekter? 

– Vi har travlt når vi er på vagt, rigtig mange bolde i luften.

Vagtbyrde?

Normalt har vi nok ca. 4 aften/natte-vagter om måneden + mellemvagter i dagtid.

Patientgruppen? 

Vi ser alle patientgrupper i ortopædkirurgien. Børn, voksne, ældre, patienter som er meget syge, og nogle der ikke er så syge.

Hvordan er hoveduddannelsesmulighederne?

Gode muligheder for HU. Ortopædkirurgi er et speciale som findes i hele landet, så det er bestemt muligt at få en HU. Det skulle efter sigende været lidt sværere, at få HU på Sjælland end i Jylland. 

Er forskning et ”krav”?

Nej det er ikke et officielt krav, men det bliver vægtet ret højt til HU-samtale.

Ift. En intro-stilling er det heller ikke et krav, men hjælper selvfølgelig.

Hvordan varierer arbejdet?

Som beskrevet ovenfor er arbejdet egentlig meget varierende mellem vagter, stuegang, OP og ambulatorie. Man veksler mellem de forskellige sektorer, som også bidrager til en oplevelse af en varieret hverdag.

Hvorfor skal man vælge intro i ortopædkirurgi i Aalborg?

Det skal man hvis man godt kan lide, at have ansvar, arbejde selvstændigt og samtidig lære en masse. Man skal være indforstået med, at det er nogle hårde vagter til tider, men når man har sine sektor-dage er rig mulighed for læring, og man får noget for hånde på OP. 

 … Og der er massere dygtige og gode kollegaer. En intro i ortopædkirurgi i Nordens Paris (Aalborg) kan bestemt anbefales.

Mette, I-læge i ortopædkirurgi

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Mød en intro" i oftalmologi