"Mød en intro" i urologi

“Mød en intro” i Retsmedicin

 

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag? 

Introduktionsstilling i Retsmedicin på Københavns Universitet.

Jeg arbejder som introlæge på Retspatologisk Afdeling, Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet. Som introlæge laver man retslægelige obduktioner, personundersøgelser af levende (i vagten) og en gang imellem aldersvurderinger. Vi har også en del kontordage, hvor man færdiggør sine retsmedicinske erklæringer og følger op på supplerende undersøgelser. 

Når vi har personundersøgelser af levende, ofre for voldtægt, vold eller mulige gerningsmænd, så har vi ikke en normal læge, behandlende rolle. Vi laver standardiserede undersøgelser, hvor vi sikrer spor, dokumenterer skader, sygdomstegn og til sidst en konklusion til politiet om eventuelle skader kan passe med gerningsvåben, tidspunkt for hændelsen og vurderer livsfare. 

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Jeg er 6 mdr. inde i min intro

Hvorfor valgte du lige dette speciale? 

Jeg lavede bacheloropgave i Retsmedicin, efterfølgende prægraduat forskningsår og blev ansat i en præ-KBU stilling som videnskabelig assistent. Så jeg har været i specialet længe og vidste, at det er det jeg gerne vil. Jeg har længe vidst, at jeg ikke skal være klinisk læge. I Retsmedicin får man en god blanding af opgaver med obduktioner og personundersøgelser, samt skrivebordsarbejde og fokus på forskning. 

 

Hvad er de positive aspekter ved din intro?

  • Obduktioner! Det er nok ikke for alle, men det er en unik mulighed til at se og dokumentere sygdomsforandringer i alle organer – og det er meget tilfredsstillende at ”løse gåden” og finde en dødsårsag særligt til de efterladte. 
  • Man gør alle sager færdige selv i samarbejde med en supervisor (overlæge) 
  • Supervision af alle opgaver. 
  • Rigtig godt arbejdsmiljø og delvist fleksible mødetider. 
  • Fokus på forskning i dagligdagen
  • Spændende og afvekslende arbejde med vagter 

Hvad er de negative aspekter? 

  • 37 timers fuldtid mandag til fredag, og så tilkaldevagter derudover. Så kan være travlt i perioder. 
  • Fokus på forskning, men ikke altid tid til det. 
  • Lille speciale – svært at få stillinger efterfølgende. Kun 3 afdelinger i landet. 
  • Fordi man selv laver alt færdigt efter en sag, så kan man godt oparbejde bunker med sagsarbejde, der venter på en. 

Vagtbyrde?

Vi har max 10 vagter pr. kvartal, men ligger nok i gennemsnit på 7-8. Vagter er 24 timers tilkaldevagt i weekenderne og 18 timer i hverdagene. Vagterne er dog udover de normale 37 timers arbejdsuge, så man er på arbejde kl. 8-15.30 dagligt ca. Hvis man har været vågen om natten i sin vagt møder man selvfølgelig ikke ind om morgenen, men hvis man ikke har været tilkaldt møder man som vanligt kl. 8. 

Vi har en del tilkald særligt i weekenderne, men det svinger meget. 

Patientgruppen? 

Vi ser ikke patienter, men vi ser alle aldersgrupper i specialet både obduktioner og personundersøgelser. Børneundersøgelser laver man sjældent, og obduktioner af børn får man først i sin hoveduddannelse. 

Hvordan er hovedudannelsesmulighederne?

Svært. Der har været skiftevis 1 eller 2 HU-stillinger i København årligt (fremover nok kun 1) og 1 hvert andet år i Aarhus. Odense har kun sjældent en HU-stilling. Så specialet er småt og man kender sine kollegaer og ved hvem der søger. 

Er forskning et ”krav”?

En eller anden form for forskning, ja. Der er stor fokus på det på afdelingen og der er lige nu 9 igangværende phd-studerende på afdelingen. Tidligere har man godt kunne få HU uden ph.d., men bliver nok svære i fremtiden. 

Hvordan varierer arbejdet?

Det varierer meget. Man skifter typisk med at have uger med obduktioner, og så uger hvor man har vagt, dagvagt eller kontordage. Det kan dog også være mere blandet. 

Hvorfor skal man vælge intro i Retsmedicin på KU?

Fordi det er et mega fedt speciale, som er alsidigt og giver et godt bredt indblik i hvad der sker efter døden, dødsårsager og sygdomsforandringer. Fordi det er varierende med både vagtarbejde, kontorarbejde og forskning. Fordi vi har en rigtig god afdeling med et godt samarbejde på tværs af yngre læger, overlæger og andet personale.  

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Mød en intro" i urologi