"Mød en intro" i neurokirurgi

“Mød en intro” i gynækologi og obstetrik

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag? 

Vi skal høre om gynækologi og obstetrik. Specialet med den perfekte blanding af medicin og kirurgi samt ambulante og akutte kontakter. Det er et bredt favnende speciale med en meget varieret hverdag. Der er masser af hands on med procedurer og kirurgi, samtidig med at der også er behov for gode snakke og at lægge planer for behandling, graviditet og fødsel. Der er både konkrete medicinske/kirurgiske samt etiske dilemmaer.

Specialet rummer mange store følelser – både lykkelige og meget svære, hvilket giver en helt særlig intensitet til arbejdet.

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Jeg er 3 måneder inde i min introduktionsstilling.

Hvorfor valgte du lige dette speciale? 

Min interesse for specialet startede omkring 9. semester på studiet, hvor vi havde undervisningen, og jeg samtidig fik et lægesekretærvikariat på Gyn/Obs på OUH. Derved fik jeg et indblik i et meget bredt, spændende og intenst speciale. Herfra valgte jeg at have mit 4 ugers elektive klinikophold på Gyn/Obs i Kolding, hvilket for alvor satte gang i drømmene om netop dette speciale. Jeg blev taget enormt godt imod og i høj grad inkluderet i dagens program, hvilket blot gjorde mig endnu mere interesseret. Siden da er jeg gået målrettet efter at få intro netop her, da jeg fik indtrykket af, at det ville være det bedst mulige sted at starte min Gyn/Obs karriere. Indtil da har jeg været forbi afdelingen på fokuseret ophold og skrevet en kasustik hos dem.

Det, der særligt tiltaler mig ved specialet, er, at der er meget hands on, hvilket jeg trives enormt godt med. Og så elsker jeg også den intensitet det giver specialet, at der er store følelser involveret, hvilket skaber mange udfordrende situationer, hvor man som læge har mulighed for at gøre en stor forskel for patienten.

Hvad er de positive aspekter ved specialet?

Bredden og den daglige variation. Derudover er der masser af procedurer og spændende kirurgi, hvis man kan lide at bruge sine hænder. Og så er det altså helt særligt at arbejde med starten på et nyt liv.

Hvad er de negative aspekter? 

Når det går galt, så kan det gå rigtig galt, og man kan stå og skulle håndtere en familie i stor sorg og krise. Det kan man ikke undgå at blive påvirket af.

Vagtbyrde?

Hvis man arbejder på et sygehus vil man formentlig gå i vagt det meste af ens karriere – og der er generelt ikke stille om natten. Vi går ikke i vagt som introlæger på Kolding Sygehus.

Der er mulighed for privat praksis.

Patientgruppen? 

Størstedelen er kvinder i den fertile alder og deres fostre/spædbørn. Der er naturligvis også en del ældre kvinder.

Hvordan er hovedudannelsesmulighederne?

De er gode, men højst sandsynligt ikke noget man får første gang, man søger. Specialet er populært, og der er mange om buddet. Hvis man brænder for specialet, skal man nok ende der – det kan bare tage længere eller kortere tid at nå i mål.

I Region Syd er der ca. 2-3 HU stillinger halvårligt. 

Er forskning et ”krav”?

En fordel til intro, men ikke et krav.

Forskning er et krav til HU, men ikke nødvendigvis PhD.

Hvordan varierer arbejdet? 

Meget synes jeg. I min intro arbejder jeg kun dagtid, engang imellem til 18 og sjældent i weekenden. 

Selve arbejdet varierer meget mellem kirurgi i dagklinikken eller store OP, ambulante ambulatorier, akutfunktion som forvagt i gynækologien, obstetrikken eller på fødegangen og en sjælden gang imellem stuegang på barselsafsnittet.

Hvordan tror du specialet vil udvikle sig i fremtiden? 

Kvinder bliver ved med at få børn, så jeg tænker, at det bestemt ikke er et speciale, der bliver mindre brug for. Nok nærmere tvært imod – her tænker jeg fx på det stigende behov for fertilitetsbehandling. Jeg tror specialet mere eller mindre kommer til at ligne sig selv i fremtiden, bare med endnu mere viden og derved nye tiltag og procedurer. Og så er robotkirurgien også godt i gang med at vinde ind i specialet.

Hvorfor skal man vælge gynækologi og obstetrik?

Det skal man, hvis man har lyst til et bredt speciale med masser af hands on, og man samtidig kan lide at være i et speciale, hvor hele følelsesregistret kan være på spil hos patienterne.

Gynækologi og Obstetrik – hvordan?

Intro 1 år + HU 4,5 år

https://www.dsog.dk/uddannelse/intro-og-hoveduddannelse/uddannelsesprogrammer

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Mød en intro" i neurokirurgi