"Mød en intro" i patologi

“Mød en intro” i intern medicin på Færøerne

 

Hvilken type af speciale skal vi høre om i dag? 

Introduktionsstilling i intern medicin på Landssygehuset i Tórshavn.

Jeg arbejder på medicinsk afdeling, som er en bred medicinsk afdeling. Den omfatter alle de internmedicinske specialer, men også neurologi, onkologi, palliation og pædiatri.

I min intro er jeg ikke knyttet til et bestemt internmedicinsk speciale. Det giver en solid bred medicinsk erfaring. I vagten ser vi de akutte tilstande inden for alle specialer, men hyppigst brystsmerter, obs apopleksi, diverse infektioner (alt fra sepsis til uskyldige virusinfektion), elektrolytforstyrrelser, KOL í forværring, incompensatio cordis, arytmier, neutropen feber, respiratoriske problemer, DVT, kramper, smertebehandling, nyresvigt, dysreguleret diabetes.. jeg kunne blive ved.

Vi ser også mere specifikke diagnoser, typisk når speciallæger henviser til indlæggelse.

Hvor langt er du i dit uddannelsesforløb?

Jeg er 9 mdr. inde i min intro

Hvorfor valgte du lige dette speciale? 

Jeg var i KBU på min nuværende afdeling (medicinsk afdeling), og vidste ret hurtigt at jeg gerne ville søge en intro i internmedicin efter endt KBU. Jeg havde i min KBU ikke et bestemt speciale jeg gik efter, men vidste at en intro i internmedicin på Landssygehuset ville give mig en solid erfaring jeg kunne bruge resten af mit lægeliv, uanset hvilket speciale jeg endte i. Det var den primære årsag, sekundært ville jeg finde ud af om jeg kunne se mig selv arbejde på afdelingen efter jeg engang var blevet speciallæge – jeg blev nemlig gennem mit KBU bekræftet i at jeg gerne vil være sygehuslæge, og det skulle være et medicinsk speciale.

Jeg fik ikke introen i første hug, så startede med en uklassificeret stilling på 6 mdr., hvor jeg primært var tilknyttet onkologisk ambulatorium. Og så fandt jeg ud af, at jeg vil være onkolog. Men valgte stadig at gå med intro i internmedicin inden jeg skal videre i onkologien, og har ikke fortrudt det et sekund.

 

Hvad er de positive aspekter ved din intro?

– Bred faglig erfaring inden for de medicinske specialer, som jeg synes kan bruges videre i lægelivet uanset hvilket speciale man ender i – også som fremtidig kirurg;)

– Man får et godt klinisk blik, og bliver god til at afkode symptomer og ‘røde flag’.

– Masser af patientkontakt og kontakt til andet sundhedspersonale

– Mulighed for at snuse til forskellige internmedicinske specialer

Hvad er de negative aspekter? 

– Ikke så god tid til at nørde med specikke sygdomme eller procedure

– Vagttungt

Vagtbyrde?

I øjeblikket har jeg ca. 7 vagter om mdr. Jeg er mellemvagt, vagten er fra 8-8, men har ikke tilstedeværelsesvagt. Har typisk dagfunktion til ca. 15-16 og møder til aftenstuegang fra ca. 19-22/23. Alle indlæggelser konfereres fra forvagt til mellemvagt, og hvis situationen kræver det, så tilkaldes man selvfølgelig ind på sygehuset på alle døgnets tidspunkter. Jeg møder typisk til en dagfunktion dagen efter vagt, hvilket nogle gange kan være rimeligt hårdt, hvis natten har været travl.

Patientgruppen? 

Alle aldre, men typisk den ældre comorbide patient.

Hvordan er hovedudannelsesmulighederne?

Med en intro i internmedicin kan man i princippet søge H-uddannelse i alle 9 internmedicinske specialer. På Færøerne kan man søge om at tage en del af H-udd inden for nogle af specialerne, men typisk skal man til Danmark (eller Norge, Sverige – eller hvad man nu ønsker) for at blive speciallæge internmedicin.

Er forskning et ”krav”?

Nej – her udtaler jeg mig kun om introen i internmedicin på min afdeling. Absolut ikke et krav, men er da selvfølgelig positivt.

Hvordan varierer arbejdet?

Som yngre læge på min afdeling varierer det mellem vagtarbejde og stuegang. Det skal haves in mente, at man også kommer til at se neurologi, onkologi og palliation, der ikke er intern medicin.

Af ambulatorium er der i øjeblikket onkologisk amb., hvor yngre læger ordinerer medicinsk onkologisk behandling og ser patienter med diverse bivirkninger. 

Desværre er der ikke et internmedicinsk amb. til yngre læger i øjeblikket. 

Hvorfor skal man vælge intro i internmedicin i Tórshavn?

Det skal man, hvis man kan lide at arbejde selvstændigt og have en masse ansvar. Man skal vælge det, hvis man ønsker en bred medicinsk erfaring, hvis man ønsker at se forskellige patienter og ønsker variation i arbejdslivet. Hvis man nu ikke nødvendigvis går efter en intro, så er vikariater også en mulighed (både på medicinsk, kirurgisk og psykiatrisk afdeling).

…. og hvis man ønsker at opleve Færøerne, kan varmt anbefales:)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Mød en intro" i patologi